Subsidierelingen particulier

BTW terugvragen bij de aanschaf van zonnepanelen

Mocht u als particulier zonnepanelen kopen, is het mogelijk om het Btw bedrag van de aanschaf + installatie terug te vorderen. Dit is mogelijk omdat u na de aanschaf van zonnepanelen door de overheid als een ‘’Btw-ondernemer’’ wordt beschouwd. U wordt als Btw-ondernemer beschouwd omdat u de elektriciteit die u teveel opwekt, terug levert aan het stroomnet. U levert de elektriciteit aan de energieleverancier. De terugleververgoeding is per energieleverancier verschillend. Gemiddeld ligt de vergoeding tussen de € 0,05 en € 0,12 cent per KWh. Als u zakelijk zonnepanelen aan wilt schaffen, gelden de normale regels omtrent Btw.

U kunt uw Btw bedrag terugvragen door een aanvraagformulier in te leveren bij de Belastingdienst. Het aanvraagformulier kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. Binnen een aantal werkdagen zult u een reactie ontvangen en krijgt u inloggegevens toegestuurd. Met deze inloggegevens kunt u digitaal uw Btw-aangifte doen. 

Subsidie op warmtepompen

Tot op heden staat er in de Nederlandse regelgeving dat er tot 2025 subsidies verstrekt worden ten behoeve van de aanschaf van een warmtepomp. De RVO verstrekt deze subsidies voor de aanschaf omdat een warmtepomp op een milieuvriendelijke manier zorgt voor warm water en verwarming. Hierdoor wordt het gebruik van aardgas vermeden, hetgeen een positief effect heeft op de CO2 uitstoot. De subsidie voor een warmtepomp valt onder de regeling van Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Ook voor de aanschaf van een zonneboiler, pelletkachel of een biomassaketel kunt u een ISDE aanvragen.

Voor particuliere aanschaf is het belangrijk dat u uw subsidie tijdig aanvraagt. Het is hierbij van belang dat u kunt aantonen door middel van een betaalbewijs, dat de warmtepomp binnen uw huishouden is geïnstalleerd. Tevens moet het betaalbewijs op uw eigen naam staan. 

Op de website van RVO staat een apparatenlijst waarbij u kunt zien of het apparaat dat u aanschaft daadwerkelijk onder de subsidieregeling valt. Het is om deze reden verstandig om vooraf te inventariseren of de warmtepomp die u aan wilt schaffen op de lijst staat.

Gemeentelijke subsidies

Er bestaat een mogelijkheid dat uw gemeente waarin u gevestigd bent een subsidie vergoed voor investeringen in bedrijfsmiddelen welke energieneutraliteit positief beïnvloeden of milieubesparende uitwerking hebben.

Dit is per gemeente en per periode verschillend, het is belangrijk en nuttig ook hier informatie in te winnen voor aanvang van uw investering.